Verslag Muziekoptreden Track Your Sound
Wij moesten voor deze module van school een filmpje maken, door verschillende fragmenten aan elkaar te plakken. Het groepje die dit het beste deed won en bij dat filmpje zou een orkest live muziek spelen. Hieronder is mijn verslag over dit optreden.
Naam orkest:
Rotterdams Philamonic
Locatie
1. Waar was het?
In de aula op school
2. Vond je dat een goede Keuze
Ja
3. Waarom?
Het is handig dat het zo dichtbij is en het is een prima ruimte om zoiets op te voeren.
Het doel van het concert
4. Wat was de opzet/het idee van de uitvoering?
De muziekanten zaten met z'n vieren met ieder zijn eigen instrument (3 violen en 1 cello) in een rondje waarbij ieder een blad had met daarop de muzieknoten.
5. Is volgens jou de opzet geslaagd? Waarom wel/niet?
Ja, je kon de muziek goed horen en de muziek die ze speelden paste goed bij het stuk.
6. Lukte het het concert om over te brengen wat ze volgens jou wilden overbrengen? Waarom wel/niet?
Ja, het is een stuk leuker om te kijken met zulke muziek erbij dan zonder en dit is toch het doel van de muziek bij een filmfragment. Het zijn ervaren muzikanten dus ze wisten goed de hardheid en het ritme te baseren op de spanning in de film.\
Beschrijving
7. Hoe zag het eruit?
Het zag er natuurlijk niet heel bijzonder uit met verlichting en setopbouw, omdat het bij ons op school was. Maar dit was ook helemaal niet nodig om de muziek goed over te brengen. Het ging tenslotte om de film met hieronder de gespeelde muziek. Je keek dus vooral naar de film en minder naar de muzikanten. Wel viel op dat alle muzikanten helemaal in het zwart gekleed waren. Ik denk dat dit hun standaardoutfit is als ze optredens doen om het er netjes uit te laten zien.
De uitvoering
8. Waar ging het concert over (thema/inhoud)?
Wij moesten voor deze module van school een filmpje maken, door verschillende fragmenten aan elkaar te plakken. Het groepje die dit het beste deed won en bij dat filmpje zou een orkest live muziek spelen. Elk filmfragment had zijn eigen emoties en spanningen. Hierbij speelden de muzikanten verschillende muziekstukken om het verschil tussen vrolijke stukken, spannende stukken of zwaarmoedige stukken aan te tonen.
9. Wat is de vorm (decor in relatie met muziek, kostuums etc.)?
Echt een decor was er niet, maar de kleding die ze aanhadden (helemaal zwart) was om te laten zien dat ze bij elkaar hoorden.
10. Was de muziek instrumentaal, vocaal of beide?
De muziek was instrumentaal, alle muziek was live zonder gebruik van computers.
11. Welke instrumenten worden er gebruikt?
3 violen en 1 cello.
12. Wat was de sfeer of stemming van de muziek?
Deze was steeds verschillend, op spannende momenten was de muziek hard en snel en op zwaarmoedige momenten langzaam een zacht.
13. Wat is het verband tussen de filmscènes en de muziek. Noem een voorbeeld wanneer het voor jou helemaal klopte en wanneer niet. Schrijf erbij waarom je dat vindt.
Het verband is om de emoties extra te benadrukken. In een bepaald fragment is er spanning in de sportschool, op dit moment vond ik dat de muziek er heel goed bij paste doordat er opbouwend van langzaam naar snel werd gespeeld. Ik heb niet echt een fragment waarbij ik de muziek niet vond kloppen, maar bij sommige fragmenten was de muziek wel te hard, hierdoor kon je de tekst van de film niet meer horen.
14. Wat is de oorspronkelijke functie van de muziek? Vind je de toepassing als filmmuziek terecht of niet?
Om emoties/spanningen in de film te benadrukken. Deze toepassing vind ik wel terecht, omdat het het kijken een stuk leuker maakt. Je merkt veel meer de spanning of de vrolijkheid in de film.
15. Tot welk genre behoort de opvoering?
Klassiek, er werden instrumenten gebruik die vooral bij klassieke muziek worden gebruikt en het klonk ook vooral klassiek.
16. Geef zoveel mogelijk achtergrondinformatie over dirigent, solisten orkest of groep.
De vier muzikanten zitten allemaal in hetzelfde orkest. Dit orkest treedt elke week op, op maandag t/m donderdag wordt er geoefend voor het stuk en op vrijdag t/m zondag wordt er gerepeteerd. Om in zo'n orkestgroep te komen moet je door rondes komen, er zijn dan rond de 100 deelnemers en er kan er maar 1 doorgaan. Alle 4 de muzikanten die bij ons op school het stuk hebben opgevoerd zijn door deze rondes gekomen. Per dag wordt er ongeveer 3/4 uur per orkestmuzikant gestudeerd op het stuk om het in zijn/haar hoofd te krijgen. Hierna wordt er geoefend door het stuk meerdere keren te spelen.
Luisterwijzer Muziek
17. Wat hoor je: welk aspect van de muziek trekt veel aandacht?
Het ritme van de muziek trekt het meeste aandacht, omdat dit opvalt op de momenten wanneer het spannend wordt of zwaarmoedig. Als de muziek heel vrolijk klinkt is dat in het stuk ook zo, of als het fragment spannend is hoor je dat terug in de muziek.
18. Hoe komt het dat dat de aandacht trekt?
Dat valt op bij het soort fragment (spanning/vrolijk/zwaarmoedig).
19. Wat hoor je?
Je hoort duidelijk de emoties in de muziek, dit is heel goed afgestemd op de fragmenten en hierbij wordt de film leuker om te kijken.
20. Kies uit:
Je hoort vooral de dreigende en mysterieuze muziek, omdat in de film ook niet duidelijk was wat het probleem was.
21. Wat veroorzaakt die sfeer of stemming?
Dat wordt vooral veroorzaakt door het tempo van de muziek en het volume van het geluid.
22. Inhoud: wat is het verband tussen film en muziek?
De film benadrukt de emoties heel erg. Er is een scène in de sportschool waarbij de hoofdrolspeler boos wordt en hierdoor spanning in de lucht hangt. Hier werd er heel hard en van langzaam naar snel gespeeld, hierdoor was de emotie van boos en het spannende heel duidelijk.
23. Betekenis: welke betekenis of functie heeft de muziek volgens jou? Waarom?
Om de spanning en de emoties te benadrukken. Met muziek is het leuker en spannender om naar de film te kijken dan zonder muziek, omdat je meer de spanning ervaart.
Mijn concertervaring
Ik vond het een leuk concert, vooral omdat we de filmpjes ook hebben gezien zonder live muziek. Zo kan je zelf het verschil merken. Je kon heel goed merken wanneer de filmfragmenten spannend waren of vrolijk, hiervoor hoefde je eigenlijk niet een naar de film te kijken. Het was ook leuk dat elk muziekstuk verschillend was. Er waren twee films met soms dezelfde fragmenten, maar bij deze fragmenten werden dan verschillende muziekstukken gespeeld. Soms was de muziek wel te hard gespeeld, zodat je niet meer kan horen wat er in de film gezegd wordt, maar de muzikanten hadden natuurlijk ook geen apparaten om het geluid aan te passen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb